top of page

Младежи и представители на властта обсъждаха темата за фалшивите новини


През месец октомври взех участие в Национална среща „Фалшивите новини пречат на нашите права, сигурност и участие“ в град Бургас. Срещата бе организирана по проект „Фактите, моля! Борба против фалшивите новини – национални и европейски политики, насочени към младежта!“, изпълняван от Фондация „Европартньори“, под ръководството на изключителния професионалист, проф. Татяна Дронзина, преподавател по политически науки в СУ „Св. Климент Охридски“- София и РУО - Бургас.

Срещата се фокусира върху глобален проблем, който засяга всички нас като граждани – фалшивите новини. Проблемът е все още неразрешен и за първи път се поставя на вниманието на младите хора, с цел да се създаде повишена чувствителност и нетърпимост на младежите към фалшивите медии. Подобно явление влияе на хората, които все още не са формирали критично мислене и се е превърнало в сериозна заплаха за демокрацията, правата на младите хора и индивидуалния им избор. Фалшивите новини пречат на гражданската активност на обществото.

В националната конференция взеха участие ученици и учители от 12 области в страната, сред които бяхме аз и госпожа Диана Бонева В рамките на три дни участвахме в дискусии и се срещнахме с представители на централната и местна власт, сред които бяха г-н Димитър Бойчев и г-жа Ася Пеева – народни представители, д.и.н Янка Такева – председател на СБУ, г-н Никола Миладинов - представител на България в Европарламента, г-н Вълчо Чолаков – областен управител на област Бургас, Юлиан Петров – председател на Синдикат Образование, г-жа Йорданка Ананиева - заместник- кмет на Община Бургас, г-жа Зейнеп Ходжа – държавен експерт, г-жа Катя Балтаджиева - представител на Сдружението на директорите в средното образование, г-жа Севдалина Турманова – председател на Общински съвет – Бургас, г-н Йордан Божилов-председател на Софийски форум за сигурност.

Целта на събитието бе да активизира диалога между нас, младите хора, и формиращите политики по въпросите на борбата с фалшивите новини. Заедно дискутирахме по темата, разгледахме реални ситуации и научихме за разрушителното въздействие на фалшивите медии върху демокрацията, правата на хората и общественото доверие в институциите. Всички се обединихме около идеята да работим за решаването на проблема.

Чрез участието си в конференцията придобихме умения да разпознаваме истинските медии и да не бъдем податливи на медийни манипулации. Научихме се да боравим с огромния брой информационни източници и да идентифицираме недостоверните такива. Успяхме да докажем, че сме способни да проведем диалози с институции на национално и европейско равнище. Участвахме и в ролеви, и интерактивни игри, които насърчиха критичното ни мислене.

Една от най-значимите цели на провелата се среща бе да ни докаже, че гласът на младите хора се взема предвид при изработването на национални и европейски политики. Също така създаде у нас дигитални и граждански компетенции за безопасно използване на интернет. Изградихме повишена взискателност към институциите, които вземат решения в областта на темите на проекта.

Освен че разбрахме, че фалшивите новини вредят изключително много на нашия живот и ни подлагат на неоправдани рискове, ние имахме възможността да изградим и активна гражданска позиция по темата. Много наши връстници имат нужда да бъдат информирани за вредното влияние на фалшивите новини и ние изразихме желание да разпространим наученото и сред своите съученици. В края на срещата получихме сертификати за участие.

Наред с дискусиите, разговорите и пресконференциите тази среща ни позволи да създадем истински приятелства и незабравими спомени. Част от програмата бяха и посещенията ни на остров „Св. Анастасия“ с кораб и на къщата музей на известната бургаска поетеса – Петя Дубарова.


31 views0 comments

Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page