top of page

Да усъвършенстваме уменията си чрез предизвикателствата на онлайн обучението


С годините технологиите напредват и улесняват живота на човека повече и повече. Онлайн пазаруването, телефонните обаждания, видео връзките с приятели и роднини и още много други начини предоставят на хората възможности да се справят по-лесно с ежедневната си работа.

Заради наложените мерки за превенция със заразата училищата в цяла България затвориха и се наложи учениците да работят посредством електронните ресурси.

Една различна практика навлезе в България - дистанционното обучение. Както за учителите, така и за учениците това представлява новост, с която все още свикваме. Този тип обучение на първо време е предизвикателство за ученици и учители, но улеснява много. С помощта на различни видео уроци и електронна комуникация учителите помагат да затвърдим научения материал, а учениците преговарят и се упражняват върху него в домашни условия. Чрез платформата, избрана от нашето училище, учениците провеждат видео уроци онлайн със своите учители и могат да им задават въпроси в реално време. Учителите ни пращат задачите онлайн, което понякога може и да е трудно, но има и добра страна - учи ни как да работим с непознати за нас програми и да се справяме с трудностите. По математика например се учим да работим с чертежни програми и да търсим заложените символи в програмата Google Docs.

В световен план съществуват множество платформи и инструменти, които се използват от много страни в сферата на образованието и помагат на учениците в изучаването на новостите. Онлайн обучението първоначално може да изглежда трудно, но с подходяща подготовка от страна на учители и информиране на ученици и родители, процесът може да бъде удобен и лесно използваем. Сайтът „Уча се“, уроците по Българската национална телевизия, безплатните електронни учебници на най-използваните издания също могат да са в помощ на всички и да направят ученето забавно и различно от стандартното. Сега е моментът на самоусъвършенстването, тъй като технологиите ни позволяват да открием начини, които да улеснят обучението ни и които да ни помагат и след като се върнем в клас.

Интерактивното обучение е едно голямо приключение, колкото и детинско да звучи. То ще ни помогне да развием уменията си да работим с електронни платформи, с непознати досега технологии, ще ни помогне да търсим и да намираме.

Но най-важното от всичко е да преодоляваме изпитанията, които се изпречват на пътя, и да не се предаваме пред трудности.

Вяра Граматикова и Анастасия Влахова


Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page