top of page

Един философ никога не е излишен


Иван Матеев е учител по философия и психология в Езикова гимназия “Проф. д-р Асен Златаров”. Към настоящия момент е общински съветник. На 28 години е. Основната му специалност е философия. Завършва и българска филология в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, а като втора магистратура специализира география и икономика във Велико Търново. Основната му насока е философията, защото според него философията променя живота ни към по-добро и кара хората да мислят. Учител е от 7 години. Целта му е да бъде близо до учениците и да ги подготвя социално за живота след училище.

Г-н Матеев, Вие сте един от младите общински съветници и за първи път сте част от ОбС. Как се решихте да направите тази крачка и защо?

Дълго време съм обмислял подобно решение, но тази година се замислих върху думите на Платон, че справедливостта е най-висшата добродетел и че политиците трябва задължително да участват в управлението на своята държава. Един философ никога не е излишен в политиката. Основна роля за решението ми беше желанието да помогна с нещо на своите съграждани, с идеи и решения.

Каква ще бъде вашата кауза като общински съветник?

Моята кауза ще бъде да осъзная, че всичко в живота минава през средината. Между това, което искаш да направиш, и това, което можеш да направиш. Защото много често в живота, това, което искаме, и това, което се случва, са две различни неща. Моята идея е да дам максимума от себе си, да се посветя с вяра на една светла инициатива за бъдеще, като моят основен акцент пада върху темата за образованието. Болната ми тема е липсата на етика, защото етиката е онзи вътрешен закон, който трябва да изгражда всеки друг външен. Тя е основата на всичко.

Вие сте учител по философия и психология. Ще ви помага ли професията за по-точна преценка в обществените дейности?

Определено ще ми бъде от огромна помощ, защото, както казва Русо: “Всеобщ закон може да бъде само онзи, който е съгласуван”. Тук идва въпросът с кого да бъде съгласуван? Отговорът е: с обществото. През мен минават много млади хора. Както знаем, младите са бъдещето на една нация. Съгласувайки с младите хора техните потребности, аз ще се опитам да отнеса мненията и възгледите им към съответните инстанции. Възможността младите хора да се завърнат в родния град – Хасково, е много голяма. Аз съм социален човек, който много обича своя град и когато един човек управлява или участва в управлението на една нация, трябва да знае, че всичко се прави в името на гражданите.

Кои са според вас основните проблеми в Хасково и кои трябва да се решат приоритетно?

Проблемът е да търсим решенията, а не да акцентираме върху нещата в негативен план. Първото, което трябва да направим, е да забравим за миналото и да се опитаме да изградим едно конструктивно бъдеще. Мисля, че Хасково не е град, в който нещата са толкова зле, колкото са описвани през последните години. Това, което трябва да направим, е да акцентираме върху огромните позитиви. Имаме един чист, зелен, красив град, в който има млади, кадърни и способни хора. Трябва да се наблегне на качественото образование и изграждането на един по-добър културен облик, защото културата и образованието са основа на всички останали неща.

Какви са проблемите на съвременната младеж?

Всяко поколение има както предимства, така и недостатъци. Това, което липсва у младите днес, е устойчивост и търпение. Много лесно променят своите цели и посока, често бързо вземат решението да напуснат страната или родния си град. Но това поколение има и много предимства, то е необременено от миналото, живее изцяло в динамичното настояще, много е адаптивно и умно. Не трябва да забравяме, че една нация съществува само когато има приемственост между поколенията.

Имате ли любим общественик или пример за подражание?

Любимият ми водач е един от последните владетели, които българският народ е припознавал като любим и като водач. Това е Цар Борис III. Основното качество на един политик трябва да е българофилството – да обича своя народ и каквото и да се случва, да прави нещата добронамерено, не за себе си, а за хората. Нека не забравяме какво казва великият Васил Левски: “В политиката много често не заслужилите, а можещите управляват, но въпреки това всекиму своето”.

Коя книга четете в момента?

Много книги чета. Тази, на която съм се спрял, е “Умението да бъдеш човек”. Социалната философия е една от любимите ми теми.

Какво си пожелавате за напред?

Пожелавам си да бъда здрав, да не губя своята вяра и вдъхновение, че бъдещото на нашия град може да се промени към по-добро! Често редица правилни решения във времето раждат по-добро бъдеще, отколкото по-редки, но големи.

Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page