top of page

Нова година по света

Нова година е ден, на който всеки един жител по света във всяка една държава чества отиващата си година и идването на новата, с надеждата за щастие, късмет и здраве. Нека направим малка разходка из някои от страните и да видим как те празнуват Нова година.

САЩ е една от най-големите държави по територия, което е и причината не навсякъде Нова година да се празнува по един и същ начин. В Пасадена, Калифорния, се провежда Състезанието на розите. Тогава се повежда парад, на който има платформи, окичени с рози, маршов оркестър и разбира се, за финал се избира Кралица на розите. Веднага след парада има футболен мач, в който взимат участие всички жители на града. Друго подобно шествие е Пантомимният парад във Филаделфия.

В Аляска на входната врата бива окачен ананас в знак на гостоприемство. Бляскавият Ню Орлианс отново организира шествие, като звездата на целия празник е огромен вол, с украсени рога със зеленина и панделки. Разбира се, в Ню Йорк не може да няма Нова година без традиционното спускане на Кристалната топка от Таймс Скуеър.

Американците честват празника в семейна обстановка или пък с пищни празненства. Традиционно се яде пуйка със зеленчуци и „Скачащият Джо“ – ястие от бобчета, което символизира късмет и успех. Ако се сервират с домати, бобчетата са знак за богатство и здраве.

За разлика от България, в цяла Англия дните, в които се чества Нова година, са работни. Въпреки това празникът бива честван с големи празненства, като, подобно на Америка, във всяка част от страната има различни традиции. Във Великобритания не се правят големи тържества; единствено се събира семейството или най-близките приятели. В Лондон Бъкингамският дворец, Биг Бенд и Окото на Лондон биват украсени и когато бият камбаните за началото на Новата година, те засияват в пълния си блясък. Малко преди да настъпи Нова година, кралицата изнася своята новогодишна реч.

Уелс има доста странна традиция, или поне един от градовете му. Жителите на Мари Лойд украсяват конски черепи и ги разнасят из улиците на града, като по този начин гонят злите духове. Тук също традициите са на почит, поради което се правят големи клади, пеят се песни и се танцува много.

Шотландците наричат последния ден от годината Хогманей. Фестивалите по случай Новата година продължават три дни, започвайки на 31 декември и завършвайки на 2 януари. Провеждат се шествия, в които мъжете за обличат като викинги и се разхождат по улиците на градовете с факли в ръце, а по този начин гонят злите духове.

Ирландците почистват праговете на къщите си, като по този начин започват новата година „на чисто“. Там се приготвя специална новогодишна пита, с която всяка една стена в къщата се почуква, за да може злите сили да излязат от къщата си

По време на новогодишните празници улиците на австралийските градове, и по специално тези на Сидни, са претрупани от туристи. Новогодишната вечер обикновено се празнува навън, съпроводена с много ядене, пиене и веселби. Задължително е, когато удари полунощ, да бъдат изстрелвани фойерверки.

Всички сме чували за гадаенето на чай или кафе, нали? Е, в немските традиции има нещо подобно. Bleigießen, или леенето на олово, е древен обичай, според който фигурката, която се образува от оловото, символизира късмета на човека през следващата година. В наши дни такива фигурки се дават като подарък за щастие и здраве.

Германските празненства не могат да минат без фойерверки. Освен за забавление, фойерверките служат за прокуждане на злите духове и сили, които могат да навредят на хората.

За обяд на Нова година австрийците правят печено, което символизира щастие и благополучие, а за десерт поднасят сладолед във формата на детелина, който символизира късмет.

Характерно за Австрия на Нова година да има много оперни изпълнения и театри, като на 31 януари по улиците на градовете се играе виенският валс. В двореца Хофбуг се провежда „Императорският бал“, който е известен из цяла Европа.

Точно в полунощ всички граждани излизат навън, докато камбаните на църквите оповестяват Новата година. След това из улиците започва да се свири „Синият Дунав“ на Щраус.

„Старата вечер“, както испанците наричат Нова година, се празнува със семейството и приятелите и се отбелязва със зрелищна заря. Испанската традиция е да се изядат 12 гроздови зрънца с последните дванайсет удара на часовника. Ако хората успеят да го направят, това ще им донесе щастие и късмет през идната година.

Обикновено се яде пъпеш с хамон и тарталети с различен пълнеж. Има бисквити с ким, торти, бадемово кюспе и виното, което трябва да присъства на всяка една трапеза.

По време на новогодишните празници във Франция масово се правят коледни базари, в които се продават различни ръчно изработени украси и вещи, както и печива. На Нова година се организират много танцови забави, има концерти и театрални постановки. С настъпването на новата година се изстрелва пищна заря.

Ако сте се чудили откъде произлиза целувката под имейла, ето го вашия отговор. Във всяка една френска къща на различни места се окачва имейл и двамата, които застанат под него задължително трябва да спазят традицията.

В Москва и Санкт Петербург се провеждат паради. Има много музика, танци, игри, в които публиката може да се включи, въпроси, свързани с обичаите на Нова година и много други забавления.

Обикновено се яде руска салата, херинга и се пие греяно вино. В дванайсет без пет руският президент изнася реч към народа, с която пожелава на всички една успешна година, изпълнена с много хубави моменти.

След това деца и възрастни украсяват елха, която всяко едно семейство е задължително да си вземе. Ако не го сторят, то Дядо Мраз и Снегокоска няма да дойдат и да донесат подаръци на малки и големи.


Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page