top of page

Коледата по света и у нас


Честита Коледа, уважаеми читатели на Училищен вестник „Златаров“! Бъдете здрави и благословени! Вярвайте в себе си, но не забравяйте и чудесата, за които винаги има място в душите ни! Да посрещнем Новата година с вяра в добрите бъднини!

Всяка година от 15 ноември започват Коледните пости, които продължават до 24 декември. Както в България, така и в други християнски страни, те се спазват.

На Бъдни вечер се приготвя богата постна трапеза. Тя се оставя цяла нощ. Според вярванията мъртвите от семейството ще дойдат през нощта и ще хапнат от ястията. На 25 декември отбелязваме Рождество Христово или Коледа, като постите приключват. По традиция сутрин се ходи на църква за празнична литургия. Коледа празнуваме цели 3 дни - от 25 до 27 декември. Според родните обичаи на Бъдни вечер излизат коледарите, които обикалят домовете и пеят коледни песни.

Съвременните традиции гласят, че трябва да украсим дома си с елха, която създава настроение и придава усещане за уют.

Коледните традиции по света са различни, но винаги има и нещо общо. Например в Италия приготовленията започват също 4 седмици преди Коледа. Семействата се разхождат из коледните базари. В Австралия Коледа се празнува също на 25 декември. Разликата е, че тогава при австралийците е разгара на лятото.

Въпреки различните обичаи, вярата в доброто, поверията за здраве и благоденствие, вкусните празнични трапези и домашният уют са всеобщи и всяко християнско семейство държи на тях.


Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page