top of page

Честит празник, Будители!

Скъпи учители, екипът на Училищен вестник „Златаров“ Ви желае здраве и вдъхновение. Съхранете възрожденския плам и бъдете пазители на духовността, защото Първи ноември е празник на гордостта: гордост от това, че през всичките трудни години за България винаги е имало някой, който да я брани. Имало е хора, които са съхранили нейната история, нейния бит и култура и са се борили родината ни да се извоюва като една независима и силна страна.

Всеки от нас се е замислял какво значи думата будител.

Будителят е просветител; човек, който обича народа си и се бори той да получи своята свобода, своята духовна и книжовна независимост. Просветителите са хората, на които дължим живота си днес, защото точно те са подбуждали съзнанието на българина през годините, когато му е било най-трудно да отстоява себе си, прогласявали са из цялата страна, че българите имат история, с която да се гордеят, и сега е време да си го припомнят.

За пръв път Денят на народните будители се празнува на 1. ноември 1909 година, но бива узаконен едва през 1923 година от цар Борис Трети. До забраняването му през 1945 г. Първи ноември е един от най-почитаните български празници. До края на 1945г. денят се чества с големи празненства в почит на падналите за свобода български просветители.

От края на Втората световна война до 1992 година Първи ноември не се празнува. Идеята за възобновяването на Деня на будителите се дължи на професор Петър Константинов, който настоява празникът да се превърне в неучебен и неработен ден.

Първи ноември се празнува в цялата страна и учениците почитат личностите от нашата история, които са дали частица от себе си в името на националното благо. За българите той е важен, защото напомня за мъките, през които народът ни е преминал, за да стигне до свободна нация, каквато е днес.


35 views0 comments

Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page