top of page

За пореден път се проведе състезанието Lesefüchse в ЕГ Хасково


Златина Тодева от 11А клас получи правото да представя Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" - Хасково, на националния финал на състезанието за четене на немски език Lesefüchse, който ще се проведе на 2-ри и 3-ти май в Пловдив. Тя демонстрира отлично владеене на езика и много добри възможности за комуникация и себеизразяване, печелейки училищния кръг на надпреварата. Победителката ще бъде придружена от момичетата, които си разделиха второто място – Ния Ванчева от 10А и Мелиса Алиева от 11А, както и от техните преподаватели – Дафинка Павлова и Ива Александрова. В Пловдив те ще срещнат и специален гост на националния кръг - Marlene Röder - автор на една от книгите, по които се готвиха участниците.

Lesefüchse се провежда ежегодно от 2008-ма година и е на международно ниво. Състезанието започва от Русия, а в него редовно участват страни от източна и средна Европа, сред които са България, Беларус, Естония, Грузия, Латвия, Монголия, Румъния и Унгария. То се състои от три етапа – училищен, национален и международен (финален) кръг. В продължение на една година учениците са чели и анализирали в детайли четири големи немски произведения: 1. “Cache” на Marlene Röder; 2. “Der Drohnenpilot” на Torsten Nesch; 3. “In enem fremden Wald” на Doris Dörrie; 4. “Vierzehn” на Tamara Bach;

С право на организиране на училищен кръг и излъчване на представител и съответна резерва разполагат училищата, които подготвят ученици за немски езикови дипломи (DSD), сред които от години е и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“ - гр. Хасково, като от самото начало на участието на езиковата координатор на проекта за нашата гимназия е г-жа Катенка Ласкина – преподавател по немски език.

Състезанието изисква от младежите да могат да резюмират прочетените произведения, да се запознаят с автобиографията на авторите и с други техни произведения, да могат да извършват необходимите съпоставки, да дискутират въпроси за съдържанието на творбите и да ги познават в детайли. Подготвяйки се, участниците развиват интеркултурните си компетентности, обогатяват езиковия си изказ, добиват представа за чуждоезиковата литература, обогатяват речника си и не на последно място това за тях служи и като силна подготовка за DSD изпита. Този тип подготовка е несъпоставим със задължителната училищна подготовка.

Надпреварата се провежда под егидата на консултантския отдел по немски език в посолството на Република Германия, като от няколко години консултант е Йорг Каснер. Координатор на проекта за България е Ева Цик, която присъстваше на училищния кръг, който се проведе в сряда (17.4.2019).

От 10А клас участници бяха Ния Ванчева, Илона Илчева, Ивана Христова, Георги Димов и Дамла Зефер, а от 11А – Рая Апостолова, Мелиса Алиева, Венета Димова, Габриела Стефанова и Златина Тодева. 11-ти клас участват за втора година, а водеща на състезанието бе Едже Зафер – миналогодишният победител.

Всички участници бяха поздравени от учителите си по немски език за отличното си представяне, а Ева Цик сподели, че е останала изключително доволна от тяхното представяне и журито е имало доста трудна задача да избере само един победител. В крайна сметка Златина Тодева от 11А бе избрана за първото място, а второто място си разделиха Ния Ванчева от 10А и Мелиса Алиева от 11А.

В края на училищния ден всички участници получиха грамоти и малки подаръчета, като бяха изненадани и с торта с логото на състезанието.

Събитието е резултат от дълга и упорита подготовка и организация за състезанието от страна на Дафинка Павлова, Ива Александрова и Катенка Ласкина – преподаватели по немски език в ЕГ. Те изразяват и своите благодарности към Славян Костов, чието дело са плакатите за състезанието, и към Френската пекарна в Хасково, която изработи тортата-изненада.

Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page