top of page

Новите технологии и извънкласните дейности ще направят училището по-приятно място за учениците


Ученици от осми клас направиха анкета сред съучениците си, като им зададоха 4 въпроса:

Какво ти харесва най-много в училище? А какво не ти харесва?

Какво би променил/а в училище, ако имаш възможност?

Има ли нещо, което може да се промени в общуването между ученици и учители, за да ти бъде по-приятно и да научаваш повече?

Искаш ли да имаш време, в което да си говориш с учителите по теми, които не са свързани с учене? За какво бихте си говорили, защо?

Проучването показва, че осмокласниците харесват най-много в училище съучениците си, благотворителните инициативи, празниците, по-големия брой часове по съответния език.

Учениците посочват, че биха искали да се обновят класните стаи, физкултурния салон и двора на училището, който може още да се озелени, и да се изградят модерни компютърни кабинети. Добавят още и шкафчета, в които всеки да оставя принадлежностите си. Желанието на учениците е да се намалят часовете и да се удължат ваканциите, но това вероятно няма как да се осъществи. Осмокласниците заявяват, че уроците ще им бъдат по-интересни, ако учителите използват нови технологии и интерактивни методи като мултимедии, интерактивни дъски и таблети. Те биха разрешили и използването на мобилни телефони по време на учебните часове, защото така ще могат да намират по-бързо информация в интернет или да играят образователни игри. Учениците биха добавили повече извънкласни клубове и дейности, които да бъдат достъпни за всички.

По отношение на общуването между ученици и учители, децата посочват, че биха искали учителите да им дават повече възможности да изразяват мнението си, да разказват за себе си и да споделят преживяванията си. Според тях учителите трябва да се отнасят по един и същи начин с всеки ученик и да не показват предпочитания, както и да проявяват повече търпение и да помагат на тези, които се затрудняват. От своя страна, учениците трябва да се отнасят към учителите с уважение и да не им пречат, когато преподават. Повечето от анкетираните ученици казват, че биха искали да разговарят с учителите по теми, които не са свързани с учене, като това може да случва, ако в началото или в края на часовете се отдели малко време. Те смятат, че учителите имат повече опит и знания, преминали са през различни трудности и биха могли да им дадат ценни съвети и да им помогнат да развият талантите си. Темите, по които биха разговаряли, са приятелство, взаимоотношения, музика, книги, любими занимания, свободно време. Според осмокласниците тези разговори ще помогнат на учители и ученици да се опознаят и да се разбират по-добре. По-малка част от анкетираните мислят, че разговорите с учителите трябва да бъдат ограничени само до предмета, по който преподават.

Представихме ви мнението на учениците. Скоро ще попитаме и учителите какво мислят по темата. Използваме възможността да благодарим на всички, които се отнесоха сериозно и отделиха от времето си, за да се включат в проучването.


Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page