top of page

Тереза Симеонова е "Ученик на годината" в Езиковата


Тереза Симеонова от IXд клас получи званието "Ученик на годината" на патронния празник на ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Почетната грамота връчи директорът на гимназията Деян Янев по време на празничната церемония в театър "Иван Димов". Деветокласничката получава и парична награда, осигурена от училищното настоятелство. В емоционалното си слово Тереза благодари на всички учители, на г-н Янев и специално на своя класен ръководител и учител по английски език – г-жа Красимира Кънева, за безрезервната подкрепа, която ѝ оказва.

Грамоти за високи постижения и книги получиха: Йоана Георгиева от XIб - класирана на първо място за превод на състезанието Juvenes Translatores, Николай Панов от XIIб - специално отличие за превод на състезанието Juvenes Translatores, Мария Кахчиева от XIе - специално отличие за превод на състезанието Juvenes Translatores, Кристияна Димитрова от 11в - класирана на второ място на националния кръг на многоезично състезание, Кристина Тамахкярова от XIд - класирана на шесто място на националния кръг на състезанието по речеви и комуникативни умения, Виктория Георгиева от 8д - трето място на националното състезание за речеви и комуникативни умения на английски език, Георги Добриков от Xб - призови места на математически състезание, Едже Сефер от XIа - трето място на националния кръг на международно състезание "Четящи лисичета", Деляна Георгиева от Xб - класирана на първо място на национално състезание по четене на немски език, Елияна Пилитова от XIIв - първо място на национален кръг на международно състезание по красноречие на английски език, Николета Дякова от XIб - класирана на национална олимпиада по астрономия, Ели Иванова от 9ж - класирана на национална олимпиада по испански език, Ивайло Пецов от XIж - класиран на национална олимпиада по испански език, Цветелина Кисьова от XIж - класирана на национална олимпиада по испански език, Йоан-Марио Христов от Xв - класиран на национална по английски език и Ния Ванчева от Xа - класирана на националния кръг на олимпиадата по немски език. Г-жа Гергана Гочева тържествено връчи Кеймбридж сертификатите за владеене на английски език - ниво C1 и C2 - на още 10 изявени ученици от XIIв клас.

Музикални изпълнения на сцената изпълниха хор "Лира" към гимназията, пианистката Виолета Латева и певицата Дария Боева. Сред официалните гости бяха кметът на Хасково Добри Беливанов и зам.-областният управител д-р Стефка Здравкова.

Преди официалната церемония пред бюст-паметника на Асен Златаров пред театъра бяха поднесени венци и цветя.

Професор Асен Христов Златаров е български учен и общественик, основоположник на биохимията в България. Изявява се и като белетрист. Роден е в Хасково на 4 февруари 1885 г. Следва химия в Женевския университет (1904-07). През 1908 г. става доктор по химия и физика в Гренобълския университет. Учителства в Пловдив. Специализира в Мюнхен (1909 – 1910). Преподавател е в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Редактира списанията „Химия и индустрия“ и „Природа и наука“ и библиотеките „Натурфилософско четиво“ и „Наука и живот“.

Асен Златаров умира на 22 декември 1936 г. във Виена и е погребан в Софийските централни гробища.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page