top of page

Все повече младежи карат надрусани, съдът започва кампания


Хасковският съд стартира през февруари кампания сред младежите, заради зачестили случаи на хванати да шофират под въздействието на наркотици. Тя ще се провежда във всички техникуми и гимназии. Това съобщи пред журналисти председателят на Окръжен съд Хасково Миглена Тянкова.

През изминалата 2018 година рязко са зачестили делата за управление на МПС след употреба на наркотици. Най-често подобни присъди получават младежите между 18 и 23 години. Повечето от тях са ученици или студенти в първи курс. Според магистратите те не си дават сметка какви са последиците от това деяние.

Младежите си мислят, че дръг тестът, с който се извършва пробата, отчита само след незабавна употреба на наркотик. Това обаче не е така, защото организмът не може да се пречисти за часове, а понякога и с дни.

Законодателят обаче е приел много твърд закон за управление на МПС под въздействието на наркотични вещества, предупреждават магистратите.

Ако при управлението на автомобил след употреба на алкохол, законът изисква определена концентрация, то наркотичните тестове отчитат по скала само дали има конкретна употреба на наркотик. Ако има употреба, това вече е престъпление и се стига до присъда.

Осъдените пък не могат да работят в редица сфери. Минималното наказание е лишаване от свобода за три месеца и три години изпитателен срок, както и лишаване от правоуправление на автомобил.


Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page