top of page

Ученици от Езиковата проверяваха дали следите остават


„Следите остават“ е темата на Националното състезание по ключови компетентности по природни науки, което се проведена 1. и 2. декември във Велико Търново. Веселина Кавръкова и Христо Проданов от X в клас представиха нашата гимназия в националната надпревара. Състезанието включва теоретична и практическа част.

Едно от предизвикателствата в практическите задачи е да се определи кръвта, смесена с боите, използвани от известни ренесансови художници.

Друга творческа задача е да се установи достоверността на свидетели по техни показания. Гимназистите снемат пръстови отпечатъци и натривки от бузата и извличат ДНК.

Състезанието се различава от традиционните надпревари, тъй като участниците са разпределени в отбори и работят екипно. Запознават се с връстници от други градове, с които трябва да се сработят възможно най-бързо, за да изградят един добър екип. Всеки отбор си измисля име и лого. Когато задачите са ясни, състезателите се разпределят по двама според предметната област, в която се чувстват най-подготвени. Гимназистите трябва да измислят как най-атрактивно да представят решенията на своите задачи. „Моят отбор се представи скечове, а други предпочетоха интервю или презентация. Задачите бяха много интересни, тъй като трябваше да снемаме отпечатъци от чаши и да откриваме престъпници. Разбира се, добрите резултати се дължат на всички. Смятам, че състезанието ни помогна да изградим отборен дух и да усъвършенстваме уменията си за работа в екип“ – категоричен е Христо. „Станахме приятели, експериментирахме и се забавлявахме, затова се радваме на заслужени награди, тъй като моят отбор спечели второ място, а този на Веселина бе определен за най-креативен отбор“ – допълни той пред репортерите на вестник „Златаров“.

За Националното състезание по ключови компетентности по природни науки гимназистите се подготвят под ръководството на г-жа Магдалена Чучева – учител по биология и здравно образование.


Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page