top of page

Наши ученици посетиха Франция и участваха в заключителната среща по проекта „Да си спомним за бъдеще


От 11. до 14. юли в побратимения на Хасково френски град Шатийон сюр-Ендр, както и в съседните му градове Бюзансе и Лош, се проведоха традиционните европейски срещи, в които участваха 250 гости от всички страни в Европейския съюз и от Русия. Нашият град и тази година бе част от събитието и се представи от заместник-кмета г-н Велин Балкански, г-жа Светла Табакова – началник-отдел „Образование, култура, младежки дейности и спорт“, и младежи от танцов ансамбъл „Южняци“.

Инициативата се организира за девети пореден път и съвпадна със заключителната среща от двугодишния проект „Да си спомним за бъдещето“ по програмата „Европа за гражданите“.

Проектът е създаден от асоциация в Шатийон-сюр-Ендр и обхваща младежи от цяла Европа, а от българска страна е включена Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ - Хасково. От нашето училище участваха Таня Петрова от XIг и Евгения Иванова от IXг клас.

По време на гостуването се състоя конференция дебат на тема „Каква е Вашата Европа?“ с участието на г-жа Сикстин Буиг от Генерална дирекция „Комуникации“ към Европейската комисия и г-жа Анжелик Дьолае, евродепутат. На конференцията беше представен филм по проекта, който включваше изказвания на младежите относно бъдещето на страните в Европейския съюз, проблемите и положителните страни на днешна Европа. Всеки участник получи книга „Да си спомним за бъдещето“, в която авторът Жан-Пиер Фрюжие разказва за проекта и обобщава мненията на младите хора за перспективата им като граждани на Европейския съюз. След конференцията всяка страна участва със свой щанд в „Европейско село“ в Бюзансе. Интернационален концерт и кулинарни специалитети от всички краища на Европа зарадваха посетителите. На 14. юли всички делегации участваха в церемонията по случай националния празник в Лош.

Младежите от Хасково се завърнаха въодушевени от осъществената възможност да общуват с връстници от цяла Европа, от създадените приятелства и от по-голямата увереност за настоящето и бъдещето, което тази среща им даде. „Беше едно уникално изживяване, защото усещах, че всички жители на Европа са заедно, на едно място. Имах щастието да се докосна до различните култури. Възхитена съм от цялостната организация, която бяха подготвили домакините. Всички бяха много мили и гостоприемни. Отново срещнах своята приятелка от Франция, а също и много нови хора. Прекарахме чудесно и се забавлявахме. Благодарна съм на нашата гимназия за това незабравимо пътуване и за отличната подготовка по френски език, благодарение на която общувах пълноценно със своите връстници“ – сподели Таня Петрова пред екипа на Училищен вестник „Златаров“.

Учителите по френски език Петя Точева и Маргарита Въчева също изразиха удовлетворението си от участието в проекта: „Наши ученици са участвали досега в срещите в Румъния и Франция миналата година, а в септември бяхме домакини на срещата в Хасково и сърдечно посрещнахме гостите“. Те споделиха още, че за гимназията е голям шанс да участва без прекъсване от 2011 година в обмените с Шатийон, а продължението на тази традиция би бил един прекрасен спомен от бъдещето.


Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page