top of page

Ученичка от Езиковата гимназия се представи отлично в състезание по немски език


Едже Сефер се класира на трето място в страната на състезанието по немска литература Lesefüchse International.

Десетокласничката участва в националния етап, след като стана победител в училищния кръг, който се състоя в ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” в края на април. Тогава се състезаваха четирима ученици от десети клас и петима от единайсети клас. Консултанти на състезателите са учителите по немски език Ива Александрова и Катенка Ласкина. Седем месеца за предварителна подготовка имат желаещите да участват в литературната дискусия. През това време те трябва да прочетат 4 романа на немски език, които са предварително подбрани от специална комисия. Книгите са на младежка тематика и са носители на различни награди за съвременна немска литература.

Последният – национален – етап на литературната надпревара се състоя в София, а представянето на участниците бе според жребий.

Едже успява да пребори конкуренцията на 10 участници от езикови гимназии в цялата страна. Изявената ученичка се подготвя под ръководството на своя учител по немски език Ива Александрова. Тя сподели, че постижението на десетокласничката е отлично, защото състезанието представлява сериозна литературна дискусия, изисква детайлно познаване на художествените текстове и умело боравене с литературната терминология. Г-жа Александрова допълни още, че Едже успява да пребори сериозна конкуренция от по-големи ученици с повече опит. Тя обобщи, че на практика нейната възпитаничка е с втори резултат, тъй като националната комисия не е присъдила второ място.

Пред екипа на Училищен вестник „Златаров” Едже Сефер сподели: „Участието ми в състезанието беше много полезно, добих самочувствие да говоря пред публика и да бъда по-уверена в знанията си по немски, а също и да осъществявам по-бързи връзки между българския и немския език”.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page