top of page

Честит празник на всички любители на книгите


23. април е Световният ден на книгата и авторското право. Датата е избрана неслучайно – този ден се свързва с рождението или смъртта на световноизвестни автори като Уилям Шекспир, Мигел де Сервантес, Мануел Вайехо, Владимир Набоков.

Идеята за честването вероятно произхожда от Каталуния, където по традиция на 23. април се подарява книга, а самият празник се отбелязва от 1995г. по инициатива на ЮНЕСКО. Целта е да се насърчи четенето, издателската дейност и защитата на интелектуалната собственост. Освен това четенето е идеален начин за образование, самоусъвършенстване и е ключ към успеха.

За 2018 година символична световна столица на книгата е Атина, обявена от Ирина Бокова, която до есента на 2017г. бе генерален директор на ЮНЕСКО.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page