top of page

Клуб „Млад журналист“ проведе практическо обучение в Радио Пловдив


Как се правят новините за най-бързата медия – радиото, научиха учениците от Клуб „Млад журналист“ от Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“. На 24. март те бяха на посещение в Радио Пловдив, а занятието бе една от дейностите в програмата на клуба по проекта „Твоят час“.

Гимназистите бяха посрещнати от Паулина Комсалова – продуцент на екип „Утро“, която им разказа за цялостната дейност на радио „Пловдив“ като една от водещите медии в региона. За младите журналисти бе интересно да научат, че сигналът на Радио Пловдив прозвучава в българския ефир за първи път през далечната 1955 година, а през 1998 година става първото българско радио, излъчващо на живо в интернет. Днес медията е част от Българското национално радио и ежедневно отстоява свободата на словото и мисълта, информира обективно и честно слушателите и посредничи в диалога между институциите на демократичната държава и обществото. Екипът на Радио Пловдив е колективен носител на наградата “ПЛОВДИВ” за журналистика.

Учениците имаха възможност да видят на живо предаването за литература и изкуство „Преге“ на Младен Влашки.

Журналистите Румен Иванов и Димитър Владимиров проведоха практическо занятие с гимназистите. Всеки един прочете актуална новина пред микрофона на Радио Пловдив, а след това монтира аудиофайл.

„Според социологическите проучвания Радио Пловдив е безспорният информационен лидер в своя район на покритие. Ние следваме основните принципи на обществените медии и осигуряваме точна и обективна информация в програмата си, която е територия на новини, независимо от тяхната география. Осъзнаваме своите образователни и културни функции и се стремим да бъдем медиатор и глас на хората, създаващи българската наука, изкуство и култура. Плурализмът на мнения и различните гледни точки при отразяването на актуалните събития. За нас е важно да провокираме обществен дебат, защото в сблъсъка на мнения ставаме по-информирани, по-независими, по-свободни, а и по-толерантни“ – това сподели Паулина Комсалова за читателите на Училищен вестник „Златаров“.

Учениците от Езиковата гимназия останаха удовлетворени от всичко, което научиха. Те благодариха на журналистите за топлото посрещане, за организацията, за предварителната подготовка и за това, че отделиха време в почивния си ден, за да се осъществи срещата.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page