top of page

11Б клас със специални награди по немски език


Николай Панов от XI б клас получи сертификат от конкурса по превод Juvenes Translatores, който се провежда в средни училища в целия Европейски съюз. В преводаческия конкурс участват ученици на възраст 17 години. Състезанието представлява превод на текст от немски на български език. Протича в два кръга, като първият е на училищно ниво. Най-добрите преводи са класирани за участие в следващия кръг, а от всяка страна се излъчва само един победител. Най-добрият преводач от всяка държава се отличава със специален сертификат на церемония в Брюксел, а други преводи, които са впечатлили журито, също получават почетно отличие. Николай Панов е сред българските гимназисти, които бяха сред отличените за своя превод, което е поредното доказателство за високото равнище на обучение по немски и по български език в Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“.

Още една награда спечелиха учениците от XI б клас в най-старото и най-голямо ученическо състезание за проекто-базирано обучение в Германия, което се организира от Федералната централа за политическо обучение. Повече от 40 години неговата цел е да подпомогне изграждането на политическа култура, гражданска позиция и социална компетентност у младите хора.

Централата осъществява огромна разяснителна дейност, издава списания и учебни помагала и инициира състезания по актуални теми и проблеми.

През 2017/2018 е първото участие със самостоятелен проект на нашето училище в състезанието. Група ДСД от XI б клас, при непосредственото участие на доброволката от Германия Рике Плентер и учителката по немски език Катенка Ласкина, избра като проектна тема проблема за правото на 16-годишните да гласуват. Работата продължи два месеца, а създаденият проектен продукт беше кратък видеофилм по темата.

Победителите вече са оповестени, а нашето училище е сред наградените. От 3000 участници, основно от немски училища, има около десет, за които немският е чужд език, и сред тях ние имаме водещи позиции. За успешното си представяне класът получи освен признание и парична награда.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page