top of page

Наши гимназисти участваха в Националното многоезично състезание


Ученици от ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров” участваха в Националното многоезично състезание, което тази година се проведе в Плевен. Състезанието се организира от МОН и е за всички гимназисти, изучаващи английски, немски, френски, испански, италиански и руски език като първи или втори чужд език в задължителната подготовка в училище. Провежда се върху три основни компетентности – слушане с разбиране, четене с разбиране и създаване на текст само в една възрастова група - ученици от ХІ клас.

Текстовете за слушане и за четене при компетентностите – слушане с разбиране и четене с разбиране са на изучавания ПЪРВИ чужд език, а създаването на текстовете е на изучавания ВТОРИ чужд език.

Класирането на учениците е според резултата от показаните умения на ВТОРИЯ чужд език, без значение от изучавания първи чужд език. Напр. учениците, изучаващи английски език като втори чужд език, а като първи един от останалите езици – немски, френски, испански, руски или италиански език, участват в едно класиране и се излъчва един победител.

Форматът на състезанието е еднакъв и за двата кръга. Времетраенето е 180 минути, а писмeните работи са анонимни.

Памела Маринова (XIг), Таня Петрова (XIг), Калоян Пецов (XIе), Крисиана Костадинова (XIа) и Даниела Иванова (XIв) представиха нашата гимназия, след като постигнаха отлични резултати в областния кръг на езиковата надпревара. Ето какви впечатления изразиха те пред репортерите на Училищен вестник „Златаров”:

„Състезанието беше не само възможност да обогатя езиковите си познания, но и шанс да срещна нови и интересни хора от цяла България” – сподели Даниела. Крисиана допълни, че организацията на многоезичното състезание е била на високо ниво, а посещението на красивия Плевен за нея е изпълнено с положителни преживявания. „Хареса ми състезанието, защото видях много хора, които имат ентусиазъм да се занимавам с езици” – обобщи Калоян. Памела също сподели, че е щастлива от участието си в състезанието и класирането на националния кръг. Според нея многоезичното състезание е изключително полезно за развитието на езика, мисълта и креативността. Тя е впечатлена от програмата, която плевенските ученици са подготвили, за да посрещнат своите връстници от цялата страна. За Таня езиковата надпревара също е едно изключително полезно и вдъхновяващо преживяване, защото има възможността да почувства магията на словото.

Със своето участие в Националното многоезично състезание гимназистите от нашето училище представиха достойно града и областта на престижния езиков форум.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page