top of page

Конкурс за превод Juvenes Translatores

Езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров” е единственото училище в Хасковска област, в което на 23. ноември се проведе конкурсът за превод „Juvenes Translatores”. 

От 2007 година Европейската комисия организира това състезание във всички държави – членки на Европейския съюз. Броят на училищата от една държава, които са допуснати до участие, съответства на броя на евродепутатите за съответната страна. Регламентът допуска да се състезават петима ученици от училище, родени през 2000 г.

От нашата гимназия в състезанието участват: Николай Панов и Крисиана Костадинова – немски език; 

Ивалена Христова и Филип Георгиев – английски език; 

Димитър Димитров – испански език.

Състезателите бяха определени след квалификационен турнир, в който взеха участие 33-ма ученици. Петимата участници са предварително регистрирани в електронната платформа на конкурса без право на замяна. В деня на надпреварата учениците превеждаха от английски, от немски и от испански език. Състезанието започна в 11 часа и продължи два часа. Организаторите от Генерална дирекция „Писмени преводи” изпратиха специални листове, на които писаха гимназистите. След приключване на състезателното време преводните текстове се сканираха и се изпратиха на организаторите. Комисия от изтъкнати преводачи ще избере по един победител за всяка държава – членка на ЕС, който ще участва на специална церемония в Брюксел. 

Участниците са мотивирани от обичта към езиците, от възможностите за изява и развитие. Всеки един от тях е участвал в различни национални състезания или олимпиади. Учителите ги подкрепят и вярват, че ще представят добре себе си, училището и страната си.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page