top of page

Честит ден на независимостта на България!


На днешния ден се навършват 109 години от обявяването на независимостта на България.

Празникът в Хасково бе почетен с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Незнаяния войн от военно служещи от военно формирование 57 740, политически партии, представители на институции и граждани.

Обявяването на независимостта на България представлява политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля зависимостта на нашата родина от Османската империя, наложена й от Берлинския договор от 1878 г.

Денят на независимостта е обявен за официален празник от парламента едва на 10 септември 1998 година. С акта от 1908 година България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество. След провъзгласяването на независимостта на България, държавата започва да се нарича царство, а владетелят й цар.

Честит празник, българи!

15 views0 comments

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page