top of page

71 зрелостници пропуснаха матурата по български език в Хасковска област


71 зрелостници не се явиха днес на матурата по български език и литература в областта. На държавния зрелостен изпит се явиха 1556 ученици.

Изпитът се провежда в 19 училища в региона, а квесторите, които следят за реда, са 430. В ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров" учениците, които държат изпит, са около 150, а в ПГДС "Цар Иван Асен II" са 148.

Матурата започна точно в 8 часа, а зрелостниците ще работят по три модула, като общото време е 4 часа. Първият модул е с продължителност 60 минути, вторият - 60 минути, а третият е 120 минути. На изпита по български език 4049 камери следят за реда в стаите в цялата страна.

Първият модул е съставен от 30 въпроса със затворени отговори, вторият модул включва 10 въпроса с отворени отговори, а на третия модул се пише интерпретативно съчинение или есе по изучавано литературно произведение в 11. или 12. клас.

Втората матура по предмет по избор е на 22 май.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page