top of page

Почитаме светите братя Кирил и Методий


Българската православна църква почита днес светите братя Кирил и Методий. Във всички епархии на Българската православна църква се отслужва празнична Света литургия. Днес, 11 май, е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на библиотекарите. По този повод в Регионалната библиотека "Христо Смирненски" в Хасково ще има безплатни читателски карти. Те ще важат за една календарна година, т.е. до 11. май 2018г.

24. май е светският празник на Св.св.Кирил и Методий, който се доразвива като специфично българско явление и бележи началото си през Възраждането, но се свързва с училищните тържества, организирани на 11 май, когато Църквата чества празника на двамата свети братя.

В годините на засилен интерес към историческо ни минало и преоткриване на важни моменти, свързани с периоди на възход на българската държава, нашите възрожденци отделят достойно място на ролята на славянските просветители за културно-историческото развитие на Източна Европа. След повече от един век - през 1980 г., това признание идва и от папа Йоан Павел II, който обявява светите братя за духовни съпокровители на Европа.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page