top of page

Отбелязваме Деня на Европа


Днес отбелязваме 9 май - Ден на Европа. Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. Има два отделни посочени дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа, и 9 май за Европейския съюз.

Съветът на Европа е основан на 5 май 1949 г. и по тази причина той избира този ден за свой празник, като определя деня за почивен през 1964 г.

9 май се чества в различни форми в повечето държави - членки на ЕС и кандидат-членки на ЕС, като Турция. Знамето, като друг символ, има важна роля в честванията. Въпреки че 9 май е по-популярен, тъй като се чества в ЕС, 5 май също все още се празнува от някои европейци, поради факта, че Съвета на Европа има важна роля при защитата на човешките права, парламентарната демокрация, и законността.

За разлика от това, Декларацията на Шуман просто предлага обединяването на френските и западногерманските въглища и стомана.

Училищен вестник "Златаров" припомня, че днес в училище ще се проведе Ден на самоуправление, а гимназистите ще заемат местата на училищното ръководство и на учителите, за един ден.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page