top of page

Испанската седмица приключи с испански театър и кино


Испанската седмица приключи на 28.04 (петък), а последните събития бяха кино и испански театър.

В петък от 15 часа се проведе испанското кино в сградата на Историческия музей, където учениците гледаха филма "Стокхолм" от Родриго и Беатрис Санчес. Час и половина по-късно гимназистите се насладиха на испански театър, в който се превъплътиха ученици от испанските паралелки.

Ден по-рано, в четвъртък от 13 часа, в гимназията на посещение по повод Испанската седмица пристигна директорът на института Сервантес в София – г-н Хавиер Валдивиелсо. Той се срещна с гимназистите, изучаващи езика, и проведе кратка лекция, обяснявайки на младите за изпита DELE и за културата на Испания. Институтът „Сервантес“ е световен лидер в преподаването на испански език, в обучението и подготовката на преподаватели по испански език, но и в оценяването на владеенето на езика, гарантирано чрез издаването на сертификати.

Дипломите по испански език DELE се издават от Министерството на образованието, културата и спорта на Испания. Изпитите обхващат от ниво А1 до ниво С2 съгласно Общата европейска езикова рамка: учене, преподаване и оценяване (MCER), като кандидатът има възможност да реши на кое ниво да се яви. Всеки изпит се състои от четири елемента и се осъществява писмено на хартия в някой от изпитните центрове и по време на предварително насрочени изпитни сесии, които Институт „Сервантес“ обявява всяка година. Дипломите DELE са безсрочни и международно признати, удостоверяващи нивото на владеене на езика, достигнато от кандидата, независимо от това къде и кога е изучавал испански език.

Организаторите на Испанската седмица изказват специална благодарност на г-жа Диана Иванова – учител по информатика и информационни технологии, и на г-жа Елена Беделева – учител по музика, за помощта и съдействието при провеждането на различните инициативи.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page