top of page

„Да си спомним за бъдещето“


От 8-ми до 11-ти април 2017г. в град Онещ, Румъния, ученици от нашата гимназия участваха в младежка среща по проекта „Да си спомняме за бъдещето” в рамките на програма „Европа за гражданите” (575971-CITIZ-1-2016-1-FR-CITIZ-NT). Mетафората в името на проекта означава, че основната цел на Европейския съюз е да живеем заедно мирно и хармонично и да защитим бъдещето на тази красива идея. В проекта се включиха младежи от цяла Европа, координатор е побратименият на Хасково френски град Шатийон-сюр-Ендр, а партньор от българска страна е община Хасково. Конкретните дейности тепърва ще се осъществяват в гимназията. Ръководител на групата бе г-жа Маргарита Въчева, а представител на община Хасково – г-жа Венета Въжарска. От нашата гимназия участваха: Гергана Тенева (11в), Мария Делчева и Таня Петрова (10г), Деница Петрова (9г), Мелтем Мюмюн (11а) и Боряна Митева (11г), а представителите на ПМГ бяха: Мария Велева, Антон Атанасов, Петър Камшев и Стефан Господинов. Посещението в Румъния бе първото от предвидените в проекта. Предстоят срещи в България, Франция, Италия, Великобритания и Румъния.

„Досега не бяхме посещавали такъв вид събитие и за нас беше удоволствие да бъдем част от тази общност. Когато пристигнахме в събота, бяхме посрещнати гостоприемно от домакините и за първи път вечеряхме заедно. На втория ден се запознахме с младежите от другите делегации и обсъждахме плюсовете и минусите на Европейския съюз. След това посетихме забележителностите на град Онещ. Румънските ученици ни показаха своята гимназия, която приличаше на нашата, но се и различаваше от нея. В понеделник посетихме кметството и библиотеката. Проведохме интересен дебат на тема „Евроскептицизъм”. Някои от участниците дадоха интервюта за румънски медии. Шестима от представителите на Хасково са танцьори в Ансамбъл „Южняче” и представиха български народни танци. Всички останаха възхитени от красотата на нашия фолклор. След това забавлението продължи с взаимно обучение по народни танци. Ние научихме нашите партньори на някои български хора, а те пък ни показаха своите. Всичко през дните, в които се проведе посещението по проекта, беше чудесно и добре организирано. Най-вълнуващата част бе запознанството ни с младежите от другите държави. Намерихме много нови приятели и станахме участници в едно полезно и невероятно приключение.“, споделиха още Мария Делчева, Таня Петрова и Гергана Тенева.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page