top of page

Засадихме дърво по случай Първа пролет


Бреза бе засадена днес в двора на ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров" по повод настъпването на Първа пролет и Световния ден на горите, който е утре - 21 март. Инициативата се организира от Ученическия съвет на гимназията с председател - Георгия Кинева.

21 март е Международен ден на горите. На този ден в цял свят се организират редица събития, които представят социалните, екологичните и икономическите функции на горите - основен фактор за повишаване качеството на живот чрез осигуряване на чист въздух и питейна вода, Важна е ролята на горите за опазване на биоразнообразието, за подобряване на околната среда и смекчаването на климатичните промени.

Точно в 12.28 часа днес, на 20 март, настъпва астрономическата пролет. Това е моментът, в който слънцето, при видимото си движение по еклиптиката, пресича пролетната равноденствена точка и преминава от южната небесна полусфера в северната.

Астрономически сезонът започва с пролетното равноденствие – около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември в Южното, и завършва с лятното слънцестоене – около 21 юни в Северното и 21 декември в Южното полукълбо.

На пролетното равноденствие денят е равен по продължителност на нощта, а след това дните започват да стават по-дълги.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page