top of page

Мартеници за всички в ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров"


С мартеница, усмивка и пожелание за здраве членовете на Ученическия съвет към ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров" посрещнаха всеки прекрачил прага на гимназията. Поводът бе 1 март - празникът на Баба Марта. По традиция усуканите бели и червени конци се носят до появата на първата прелетна птица, т.е. до настъпването на пролетта, а след това се завързват на клончетата на цъфнало дърво.

Междувременно за четвърта поредна година Младежки център - Хасково, организира украсяване на центъра на града, като превръща дърветата по главната улица в красиви мартеници. Дървото - мартеница на Езиковата гимназия се намира пред бившия Универсален магазин. Ден преди 1 март то бе украсено от ученици от гимназията, които проявиха естетически вкус и творческо въображение. Дървото на златаровци бе богато окичено с огромни мартеници. Клоните му ще продължат да се обагрят с бели и червени конци, докато и последният възпитаник на гимназията не види щъркел и не свали мартениците от ръцете си.

Древните българи считали 1 март за истинското начало на пролетта. Червеният цвят на традиционната българска има силата да прогонва злото, той е цвят на живота. Белият цвят е символ на слънцето, на чистотата, на здравето, силата, щастието и бодростта.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page