top of page

Денят на розовата фланелка


Гимназистите от ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров" отбелязаха "Деня на розовата фланелка", като те самите се облякоха с розови блузи.

В инициативата се включиха и всички училища в община Хасково. Фланелките са предоставени от Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетни и непълнолетни. Гимназистите заявиха своята позиция срещу тормоза и подкрепиха правото на всеки човек да има свободен избор.

"Денят на розовата фланелка" е спонтанно и много мило събитие, възникнало по идея на две момчета, които подкрепят свой съученик – жертва на училищен тормоз. Това се случва в канадската провинция Нова Скотия през 2007 година. При откриването на учебната година през септември един деветокласник е облечен в розова блуза (поло) . Това дава повод на група по-големи ученици да му се подиграват и да го тормозят, като дори го разплакват. На следващия ден Дейвид Шепърд и Травис Прайс от същото училище решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за Ден срещу тормоза в училище.

Оттогава много ученици отбелязват този ден, като обличат розови дрехи, на които пише "Тормозът спира тук" и "Ден на розовата фланелка". През месец февруари, обичайно в последната сряда, младите хора обличат розови дрехи в знак на съпричастност към жертвите на тормоза и с послание срещу насилието.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page