top of page

Младите журналисти на ГПЧЕ посетиха Националния пресклуб БТА - Хасково


БТА

Днес учениците от клуба "Млад журналист" към ГПЧЕ "Проф. д-р Асен Златаров" посетиха Националния пресклуб на БТА (Българска телеграфна агенция) в Хасково. Журналистът Николай Грудев посрещна младите хора и им разказа за дейността на БТА. В агенцията се провеждат пресконференции, които се организират от различни институции в града. Гимназистите разбраха как е възникнало името на агенцията.

Телеграфът е устройството за предаване и получаване на съобщения на големи разстояния и в миналото той е основното средство за предаване на информация. Думата телеграф сега обикновено се отнася за електрическия телеграф. През 1866 година е завършена първата телеграфна линия в България, която се е намирала между Варна и Русе и е минавала през Шумен. Българската телеграфна агенция е една от най-старите държавни медии. Създадена е през 1898 г. с указ на княз Фердинанд I по време на правителството на Константин Стоилов. В ранните години нейната цел е да предоставя на българските медии актуална информация за вътрешните и международните събития. Днес БТА е независима институция и медиа, чиято цел е да захранва с информация своите абонати и гражданите. За абонатите си агенцията предоставя голям комплекс услуги - новини, обобщения, богат снимков материал, справочници, преглед и превод на печата. Националният пресклуб на БТА в Хасково е открит през 2004 година, на 8 септември.

Николай Грудев

Николай Грудев сподели пред начинаещите журналисти част от богатия си професионален опит и обясни, че в една голяма държавна агенция се изисква бързина и точност в предаването на информация. Изисквания има също и за снимките – размер, резолюция и др. Гимназистите останаха доволни от посещението си в медията и обогатиха представите си за съвременната журналистика.

БТА

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page