top of page

За нашия патрон


На 16 февруари е патронният празник на нашето училище, което носи името на професор д-р Асен Златаров – виден български учен, творец и общественик, основоположник на биохимията в България.

Роден е в Хасково на 4 февруари 1885 г. Следва химия в Женевския университет (1904-07). През 1908 г. става доктор по химия и физика в Гренобълския университет. Учителства в Пловдив. Специализира в Мюнхен (1909-1910). Редактира списанията „Химия и индустрия“ и „Природа и наука“ и библиотеките „Натурфилософско четиво“ и „Наука и живот“. Автор е на литературни статии, поезия и проза. Член е на литературния кръг „Стрелец“. Умира във Виена на 22 декември 1936 г.

Ето и някои по-интересни факти, свързани с живота му извън професионалните му успехи:

  • Рожденото име на нашия патрон е Иван-Асен, кръстен е на българския цар. Всъщност Асен Златаров е роден в Източна Румелия, малко преди обявяването на Съединението.

  • Проф. д-р Асен Златаров е първият учен, който популяризира българските храни в чужбина.

  • Той е един от най-изявените защитници на евреите. Участва в създаването на „Комитет за защита на евреите“, който се приема изключително остро от медиите, тъй като според тях никой не трябва да се меси в делата на Германия.

  • Ученият пропагандира здравословния начин на живот. Участва активно и в борбата с алкохолизма. Първата му статия на тази тема е още през 1920 година.

  • Освен учен, поет, белетрист, той е и виден оратор.

Recent Posts

See All

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни...

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page