top of page

Асен Василев: Езиковата учи хората да мислят, което е рядко умение



Преди 4 месеца той влезе под светлината на прожекторите, показа качества, умения, действия и хъс за работа. Желание за промяна. Той е небезизвестен хасковлия, и не само, и бивш възпитаник на една различна гимназия - Езиковата. Той е Асен Василев. Вече добре познат на повечето българи. Точно преди 4 месеца Василев бе назначен за министър на финансите от президента Румен Радев в служебното правителство на Стефан Янев. С него за министър на икономиката поста пое неговият приятел Кирил Петков. А след като им изтече служебният мандат, двамата се обединиха в създаването на политически проект.


За Езиковата, спомените и Хасково разказваме в следващите редове:


Г-н Василев, какво е за вас Езиковата гимназия?


"Езиковата гимназия до голяма степен ме формира като личност и ми даде подготовка, с която аз отидох в Харвард, без да взимам частни уроци, без да ми трябва друга подготовка. Това се дължи изцяло на страхотните учители. Целият живот извън самото училище - хора, клубът по дебати, аз работих и няколко години в радио "Хасково". Всичко това беше полезно и много приятно, и в един момент си дадох сметка, че много по-важно е не какво се случва в учебните часове, а съучениците, учителите и всички тези неща, които се случват извън учебните часове. Езиковата учи хората да мислят, което се оказа, че е рядко умение".

Класен ръководител на Асен Василев е бил преподавателят по английски език Маргарита Добрева.


Какво ще кажете на госпожа Добрева?


"Госпожа Добрева ме научи на английски. Аз бях учил френски от 5 до 7 клас и влизайки в Езиковата, започнах от азбуката и завърших с това да си изкарам Toеfl, Sat и да отида в Харвард".


Какво ще пожелаете на настоящите ученици на ЕГ?


"Да са все така отворени към света и да сбъдват мечтите си!"




Първото ви впечатление след като пристигнахте в Хасково?

"Видях много приятели и това ме зарадва. От време на време се прибирам в Хасково. Трудно е, до голяма степен животът ми е в София и извън България. Последно преди 3 месеца бях в Хасково. Истината е, че много хора се бяха прибрали специално, за да се срещнат с нас", разказа Асен Василев.


Кирил Петков веднага харесва топлото и хубаво време в Хасково. "Хареса ми, че е доста подреден градът. Доста иновативно ми се стори и покриването на реката и как са изградени паркинг зони", разказва той. А за срещата си с хората сподели: "Много смислени хора дойдоха да ни видят с много умни и точни въпроси, но което най ми хареса, че всеки един от тях каза: "Вярваме ви, защото ви видяхме какво правите за последните 4 месеца, а не ви слушаме само обещанията занапред". С други думи, тези 4 месеца ми дават вяра, че нашите обещания са нищо повече от продължение на работата ни досега".


Как се зароди идеята за политическият ви проект?


"След едни 8 часа, стоейки в парламента и осъзнавайки, че докато не вкараме повече почтени хора в тази сграда, промяната трудно би продължила", отговори Кирил Петков.


Как си представяте България след 5 години?


"След 5 години си представяме България с университет в топ 20, представяме си България, в която сме паднали в индекса на корупция с 25-30 места, представяме си я мястото, където млади хора, предпочитащи да се върнат, защото има толкова много хубави нови инвестиции, така че техните проспекти да се реализират в България, където здравеопазването е на ниво, така че да не трябва да мислиш за навън и където образованието, дори на ниско ниво, не изисква частни уроци, за да можеш да постигнеш който си искаш университет в бъдеще", заяви Кирил Петков.


От какво имат нужда България и Хасково?

"България има нужда от 121 депутати, които да имат същата визия", смята Петков. "Хасково има нужда от възможност да задържи младите хора в града", заключи Асен Василев.


Кой е Асен Василев?


Роден е на 9 септември 1977 г. в Хасково. Завършва Езикова гимназия "Проф. д-р Асен Златаров“ през 1996 година и е спечелил пълна стипендия за университета Харвард. Съосновател е и президент на Everbread – една от петте компании в света за ценообразуване на самолетни билети. Everbread е частично финансирана от Националния Фонд за Научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Skype. Съосновател и директор е на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност. Преподавател е в програмата за икономически растеж и развитие, афилиирана със Софийския университет „Св. Климент Охридски” и с Центъра за стратегии и конкурентоспособност в Harvard Business School.

От 1999 г. до 2004 г. Асен Василев работи като консултант в Monitor Group в САЩ, Канада, Европа и Южна Африка. Ръководи проекти за маркетинг и стратегическо развитие на големи международни компании в телекомуникационната индустрия, енергетиката, минното дело, застрахователната индустрия и в редица големи производители на потребителски стоки.

Бил е министър е на икономиката, енергетиката и туризма в състава на служебното правителство на Марин Райков.


Кой е Кирил Петков?


Роден е на 17 април 1980 година в Пловдив. Завършва „Финанси“ в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър и магистратура по „Бизнес администрация“ в Харвардския университет, където е класиран в горните 10% на своя випуск. Негов преподавател е професор Майкъл Портър, при който специализира в развитието на клъстерни стратегии. Той е един от основатели на Центъра за икономически стратегии и конкурентоспособност към СУ „Св. Климент Охридски“, афилииран с Харвардския университет, където преподава курсове по „Икономическо развитие“ и „Микроикономика на конкурентоспособността“.

1,315 views0 comments

Recent Posts

See All

Езиковата гимназия отбеляза 147 години от Априлското въстание чрез забавни игри и надпревара

Във физкултурния салон на Езиковата гимназия се проведе състезание, посветено на 147-годишнината от Априлското въстание. Състезанието е по инициатива на учителя по история и цивилизация господин Ангел

Клубът по речеви умения проведе открит урок

Клубът по речеви умения и дебати на английски език “БЕСТ” за поредна година се зае с инициативата да помогне на животните да получат по-добри условия на живот. На 20 април отборът проведе открит урок

Жестокостта към животните

Как агресията повлиява на заобикалящата ни среда От малки сме научени да се пазим от кучетата и котките по улиците, защото те може да ни навредят по някакъв начин. Няма значение дали животното е кротк

Материалите в страницата се изработват и публикуват по проект BG05M2OP001-2.004-0004 „Развитие на способностите на учениците и повишаване мотивацията им за учене чрез дейности, развиващи специфични знания, умения и компетентности (ТВОЯТ ЧАС)“ – фаза I, финансиран от Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейските структурни и инвестиционни фондове.
bottom of page